Bajramska hutba muftije banjalučkog mr. Nusret-ef. Abdibegovića

Datum objave: 02 May 2022
Hutbe

Bajramska hutba muftije banjalučkog mr. Nusret- ef. Abdibegovića

 

Draga braćo, poštovani vjernici

Danas je prvi dan ramazanskog Bajrama. Svjetlost današnjeg dana obasjava prostor ljudskog života, daje nadu pojedincu i unosi toplinu u porodični dom. 

Bajramski blagoslov se širi, prostire i zaogrće nas svojom plemenitošću i zbog toga ga nije primjereno prisvajati i uskraćivati drugima.

Bajramski dani su vrijeme oživljavanja onovremenog zavjeta „misaka“ datog i potvrđenog Bogu, kojeg plemenita duša nosi i donosi sa sobom iz perioda „ezelskog“ iskustva susreta sa Bogom. 

Radost Bajrama je zavjet i ovozemno podsjećanje od zaborava, jer je čovjek zaokupiran izazovom života, porodicom, egzistencijom, profesionalnim obavezama koji ga nekada svjesno, a nekada nesvjesno udaljavaju od njegova Gospodara.

Vjera Islam nas naučava i poučava da je život harmoniziranje i usklađivanje odnosa čovjekove duše i njegova tijela, jer se time upotpunjuje i usklađuje čovjekova narav, priroda, potreba, pravo i dužnost.

Objavljivanje Kur'ana u posljednjoj trećini mjeseca Ramazana je potvrda Allahove milosti i znak ljudske potrebe. Objavom Kur'ana, čovjek postaje slobodan, slobodan da robuje samo Allahu, Gospodaru svjetova. 

Zato smo u Bajramu radnosni jer Bog nikada nije napustio čovjeka, nego je čovjek napustio Boga. Takvo stanje samo čovjeku donosi izgubljenost u vremenu i prostoru.

Bajram je nagrada za ramazanski post i ibadete koje smo u mjesecu Ramazanu izvršavali, obavljali. Sagledavanje Bajrama kroz vremensko trajanje, obredno-ibadetsku dimenziju i kulturološku narav, će nam ponuditi mnoštvo fadileta i koristi. Ona se mogu odnositi na pojedinca, porodicu, zajednicu i društvo općenito. Islam je vjera individualnog vjerovanja i kolektivnog djelovanja. Primarno, Bajramom se oslikava duhovna dimenzija i vjerska narav čovjeka. Što znači, da se na Bajram možemo ogledati u ogledalu sopstvene duše i vidjeti koliko smo dobri, a koliko možemo biti još bolji, koliko smo stekli novih prijatelja, a koliko izgubili starih prijatelja, te koliko imamo poznanika sa kojima možemo istinski podijeliti radost bajramskih blagdana. Možda nam Bajram zorno svjedoči i pokazuje ko nam je oslonac, a kome smo mi pouzdan oslonac u dunjalučkim poslovima. Za tugovanje i sjetu nam ne treba niko, to možemo nositi i podnositi sami u sebi i sa sobom. Tuga se ne može dijeliti, za razliku od radosti koja se dijeli i dijeljenjem uvećava i povećava. Najsnažnija emocija koju nam Bajram budi je emocija sjećanja na one drage osobe koje nisu sa nama i koje nam na taj dan nedostaju. Bajram nam daruje slavljenje i veličanje Allaha, blizinu radosti i dodira djece, porodični sklad i harmoniju, susret sa prijateljima što čini puninu, a i blizinu jednih sa drugima. Kroz bajramsku radost, koja nam je na taj dan propisana, mi se približavamo Bogu, želeći postići njegovo zadovoljstvo, pružamo podršku, nadu i osmjeh onima kojima su je potrebni. Ramazanski ibadeti nas uče i podstiču plemenitosti i darežljivosti za dane Bajrama, onako kako je Uzvišeni bio milostiv prema nama šaljući nam Kur'an kao Objavu i Uputu.

Draga braćo i poštovane sestre,

U ovogodišnjem Ramazanu posjetio sam sve medžlise na području banjalučkog muftiluka. Uvjerio sam se u dobrotu i plemenitost  naših vjernika, kao i ostalih dobrih ljudi. Radostan sam zbog niza aktivnosti koje su se odvijale tokom Ramazana u našim džematima. Stoga se želim zahvaliti svim članovima Islamske zajednice, aktivistima, volonterima, kao i imamima koji su dali veliki doprinos da ovogodišnji ramazanski programi sadržajno i programski budu uspješno realizirani.

Ohrabruje činjenica da tokom Ramazana nije bilo uznemiravanja, neprijatnosti, niti bilo kakvih provokacija i ispada, naprotiv, vladala je pozitivna atmosfera. Hvala Bogu, da je tako, jer tako i treba da bude.

Podsjećam Vas da je u tradiciji nas Bošnjaka da za Bajram posjećujemo mezarja naših umrlih. Odlaskom na mezarja ili općenito, posjeta grobovima, nas povezuje sa našim pretcima, te podsjećam na prolaznost ovog svijeta i smrtnu prirodu čovjeka kao ljudskog bića.

Na nekim od bosanskih nišana se može pročitati poruka:“O ti, koji stojiš iznad mene, jučer sam ja bio tu gdje si ti, a sutra ćeš ti biti ovdje gdje sam ja.“ U vjerskoj praksi nas muslimana mrtvima se uči sura Jasin kao dova za njih. Posjetite mezarja vaših umrlih, pa makar im proučili Fatihu ili im samo nazvali selam.

Ne zaboravite, oni se obraduju vašoj posjeti, oni čuju vaše korake i znaju za vaš dolazak. Njihove duše se raduju vama. Sutra je dan našim šehidima, pa ih se sjetimo dovom.

Učeći vam dovu za svaki hajr i prosperitet vaših porodica, čestitam vam nastupajući Bajram.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!