Direktor Uprave za obrazovanje u radnoj posjeti Medresi "Reis Ibrahim ef. Maglajlić"

Datum objave: 10 Sep 2020
Vijesti

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Dževad Hodžić danas je boravio u radnoj posjeti Muftijstvu banjalučkom i Medresi "Reis Ibrahim ef. Maglajlić".

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović upoznao je direktora Hodžića i njegove saradnike; Seida Eminovića, šefa Odjela za srednje obrazovanje; dr. Ekrema Tucakovića, šefa Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu; te Lejlu Bektaš, referenta za administrativnu podršku Uprave za obrazovanje i nauku o aktivnostima i projektima Muftijstva.

Muftija Abdibegović je ovom prilikom posebno akcentirao značaj otvaranja medrese u Banjoj Luci koje je ocijenio značajnim, kako za Banja Luku i Muftijstvo banjalučko, tako i za cijelu Islamsku zajednicu. Tokom razgovora je istakao kako su u kratkom vremenskom periodu i sa ograničenim resursima, ali uz punu posvećenost i naporan rad Medžlisa, Muftijstva i muslimana Banja Luke, te svesrdnu podršku reisu-l-uleme i Rijaseta ispunjeni svi kriteriji i postignuti propisani standardi za kvalitetan nastavni i obrazovni rad u Medresi.

Direktor ove škole, Muris ef. Spahić, izrazio je zadovoljstvo interesom učenika za upis u Medresu, kvalitetom nastavnog osoblja, a posebno je naglasio opredijeljenost uprave Medrese da kvalitetom i odgojnim radom profiliraju ovu školu kao mjesto izvrsnosti čiji će svršenici moći nastaviti školovanje na najboljim univerzitetima.

Dr. Dževad Hodžić je izrazio zadovoljstvo onime što je urađeno u Banjoj Luci, naglasivši da ova škola može računati na punu i dugoročnu podršku Rijaseta, jer ima posebnu važnost za Islamsku zajednicu.

Nakon razgovora u prostorijama Muftijstva, dr. Hodžić je u pratnji muftije Abdibegovića i direktora Spahića obišao je učionice, biblioteku, internat i učenički restoran.

Učionice su opremljene savremenim tehničkim pomagalima, biblioteka već ima oko 10 hiljada naslova, a spavaonice i restoranski prostor su kvalitetno uređeni i namješteni.

Nakon završetka nastave dr. Hodžić se obratio učenicama, učenicima i osoblju Medrese. Tom prilikom je ukazao na svijetlu tradiciju medresanskog obrazovanja u muslimanskoj civilizaciji, a prvu generaciju učenika ove škole je nazvao posebno sretnom. Pozvao je učenice i učenike da budu ponosni na svoj izbor i da sebi postave visoke obrazovne ciljeve.

- Nadamo se i očekujemo da će među vama biti najboljih informatičara, ljekara i lidera na mnogim društvenim i kulturnim područjima - kazao je dr. Hodžić.

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH uručila je direktoru Spahiću dva laptopa, a među učenicima je sprovedena anketa za potrebe planiranja budućih aktivnosti.

Učenice i učenici Medrese "Reis Ibrahim ef. Maglajlić" u Banjoj Luci zrače velikim optimizmom, a brižnost i potpuna posvećenost nastavnog osoblja su itekako vidljivi i obećavajući.

(Preporod.info)