Jedanaesta sjednica Muftijstva banjalučkog

Datum objave: 15 Oct 2020
Vijesti

Jedanaesta redovna sjednica Muftijstva banjalučkog, pod predsjedavanjem muftije banjalučkog Nusret-ef. Abdibegovića, održana je u Banjoj Luci dana 15. oktobra 2020. godine. Sjednici su, osim muftije, prisustvovali rukovodioci Službi Muftijstva banjalučkog.

Na sjednici su, između ostaloga, razmatrane aktivnosti muftije i Muftijstva u periodu između dvije sjednice, kao i realizacija zaključaka sa prošle sjednice.

Razmatrana je informacija o početku mektebske i vjeronaučne 2020./2021. godine, te je ocijenjeno da je nastava u svim mektebima započela u skladu sa predviđenom dinamikom, kao i nastava vjeronauke u svim školama na području banjalučkog muftiluka, sa početkom školske godine. Nastava u mektebima i na vjeronauci u školama je ocijenjena vrlo uspješnom i istaknuto je da se prilikom izvođenja nastave vodi računa o primjeni svih higijensko-epidemioloških mjera.

U saradnji sa Institutom za bošnjačku tradiciju, planirano je u toku mjeseca novembra 2020. godine, održavanje okruglog stola na temu Rezolucija banjalučkih muslimana iz 1941. godine.

Donesena je odluka da plaketa „Ibrahim-ef. Halilović“ za doprinos u izgradnji mira, međusobnog povjerenja, suživota i promociju temeljnih ljudskih vrijednosti, za 2020. godinu, bude dodijeljena Miši Vidoviću, istaknutom novinaru i dugogodišnjem dopisniku RTV Federacije Bosne i Hercegovine iz Banja Luke. Vrijeme i mjesto zvanične dodjele plakete će biti nakndno određeno, a uslovljeno je aktuelnom higijensko-epidemiološkom situacijom.

Razmatran je pristigli materijal Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini vezano za Plan aktivnosti povodom obilježavanja mevluda 2020./1442. godine po Hidžri, te je isti upućen Medžlisima Islamske zajednice sa područja banjalučkog muftiluka uz preporuku da se mevudske svečanosti organiziraju shodno epidemiološkoj situaciji na terenu.