Radna posjeta Muftije banjalučkog Medžlisu Islamske zajednice Bosanska Gradiška

Datum objave: 18 Oct 2020
Vijesti

U nedjelju, 18.10.2020. godine, muftija banjalučki, mr. Nusret ef. Abdibegović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Bosanska Gradiška. Tokom boravka na području ovog medžlisa muftija je posjetio mektebsku pouku u džematima: Obradovac, Tekija, Dubrave 1 i Rovine i uvjerio se u visok stepen organizacije i rada, te u razgovoru sa polaznicma mekteba stekao uvid u visok nivo dostignutog znanja.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška, Zejnil-ef. Latifović, predočio je Muftiji tabelarni prikaz polaznika mektebske pouke po džematima za 2016, 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu iz kojeg se vidi značajan pad broja polaznika mektebske pouke kao i djece u školama. Jedan od razloga je svakako iseljavanje porodica sa ovog prostora.

Muftija je iskazao zadovoljstvo urednošću, čistoćom i materijalno-tehničkom opremljenošću kako mekteba tako i džamija. Obraćajući se imamima muftija je kazao da roditelji, dajući nam djecu da ih poučavamo, imaju veliko povjerenje u našu zajednicu te da to povjerenje nipošto ne smijemo iznevjeriti.

Na kraju, Muftija je polaznicima mektebske pouke sa područja Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška obećao snijeti troškove prijevoza za jednodnevni izlet u Sarajevo.