Svečanost povodom promocije sekcije hifza

Datum objave: 04 Jun 2021
Vijesti

U petak 04. juna 2021. godine u prelijepom ambijentu Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, nakon džuma-namaza, održana je svečanost povodom promocije sekcije hifza, obzirom da je Šejla Ćulum, učenica prvog razreda Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić, uspjela naučiti trideseti džuz napamet. Svečanosti su prisustvovali muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, učenici Medrese, imami Medžlisa Banja Luka, džematlije kao i Šejlini roditelji.

Na samom početku prisutnima se obratio hfz. Muamer-ef. Okanović, prvi imam Ferhat-pašine džamije, profesor kiraeta i voditelj sekcije hifza u Medresi „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ koji je rekao:“ Njegujući veličanstvenu kur'ansku poruku, kojom je ozvaničena epoha duhovnog stasavanja čovječanstva, hafizi Kur'ana su vijekovima bivali stjecište u čijim prsima se smirivao žubor nepresušnih ajeta. Opažajući nepregledna obzorja Allahove svemoći, čuvari časnih kur'anskih ajeta ponirali bi ljepote božanskih naputaka, gdje priroda, kao kozmički ajet, i kur'anski harfovi, kao pisana oporuka u sahifama Mushafa, konstantno podsjećaju na neophodnost čovjekovog povratka vrelu sa kojeg ta poruka izvire. Historija naše domovine obiluje velikanima, koji kur'anske ajete, svojim moralnim vrlinama, učiniše živućim primjerima, potvrđujući kazivanja Vjerovjesnika a.s, da je vrijednost učenog čovjeka u odnosu na pobožnjaka, poput vrijednosti mjeseca naspram ostalih zvijezda, kao i da je Poslanikov moral živući, otjelovljeni, Kur'an. Slijedeći Vjerovjesnikove savjete, bosanski učenjaci su, naučnom izvrsnošću, poput mjesečeve svjetlosti, usmjeravali pregaoce spoznaje, dok bi, zaodjenuti pejgamberovskim ruhom bogobojaznosti, poput zvijezda na nebu, ukazivali na put usavršavanja moralnih vrijednosti. Banja Luka, grad uleme i hafiza, godinama je baštinila tradiciju odgajanja generacija, koje, opažajući ajete na obzorjima i iščitavajući naputke Kur'ana Časnog, iznjedriše plejadu učenih ljudi i hafiza o kojima se i danas, sa ponosom, piše i kazuje. Banjolučka medresa „Reis Ibrahim ef. Maglajlić“ nastavlja tu plemenitu tradiciju, podstičući učenike i učenice na odgojno-obrazovno usavršavanje, te memorizaciju i praktikovanje Allahovih riječi. Učenjem i pamćenjem kur'anskog teksta, polaznici sekcije hifza su krenuli stazama dobrih prethodnika, čuvara Kur'ana, koji, lijepim vladanjem i vrsnim naukovanjem bijahu bedemima ovih prostora. Vrijednost pamćenja Kur'ana je povod našeg današnjeg okupljanja, jer je učenica prvog razreda medrese, Šejla Ćulum, uspješno napamet naučila posljednji kur'anski džuz, a zatim aktivno nastavila proces memorizacije Kur'ana. Također, sretni smo i ponosni na dosadašnja ostvarenja polaznika sekcije hifza, koji odgovorno pristupaju ovom znamenitom pozivu, pokazujući plodove predanog truda i rada. Nadamo se da će ovakvi i slični rezultati uvijek pratiti našu banjolučku Medresu, te da će Banjaluka, u dogledno vrijeme, iznjedriti hafize, koji će biti gorućim svjetlima i dokazima da se Allahova riječ nikada neće ugasiti.“

Nakon hafizovog uvodnog obraćanja, učenica Šejla Ćulum proučila je kur'anske sure En-Neba', En-Naziat, Abese. Svi prisutni su tokom učenja kur'anskih sura uživali u njenom milozvučnom glasu.

Nakon proučenih posljednjih ajeta sure Abese, prisutne je poselamio i mr. Muris-ef. Spahić, direktor Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ koji je nakon selama kazao:“ Poštovani muftija, uvaženi glavni imamu, kolege imami, cijenjeni vakifi, roditelji, učenici i dragi gosti. Čast je i zadovoljstvo u ime kolektiva Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci, zaželjeti Vam dobrodošlicu na današnji skup organiziran u Ferhat pašinoj džamiji. Povod je promocija sekcije hifza Časnog Kur'ana i uspjeha učenice Ćulum Šejle. Na radost svih nas, a posebno roditelja, učenica je uspješno memorizirala trideseti džuz Kur'ana Časnog i danas pred nama će demonstrirati svoje znanje. Ona je treći učenik Medrese za kojeg organiziramo ovakav vid svečanosti i želimo čestitati na rezultatu koji je postigla sa svojim muhaffizom hfz. Muamer-ef. Okanovićem. Raduje nas činjenica da se u Šeher Banja Luku vraća tradicija izučavanja Kur'ana a.š., a posebno, ljubav prema hifzu mladih generacija. Želimo se zahvaliti roditeljima koji su iskazali puno povjerenje nastavnom kadru i rukovodstvu Medrese. Današnja svečanost ima za cilj podstaći učenike na put nauke, a ona je također i pokazatelj kontinuiteta i historijske veze sa generacijama koje su njegovale ljubav prema nauci i prenosili mlađima. Učenici Šejli, koja na ovakav način pokazuje ljubav prema Kur'anu, kao volju i spremnost na puno odricanja, u cilju postizanja što boljih rezultata, želimo uspjeh u radu. Njenim roditeljima, čestitamo, a vakifima koji su pružili podršku radu sekcije hifza na različite načine, iskazujemo svoju zahvalnost.“

Na kraju ove svečanosti, Šejla Ćulum je učila sure od Ed-Duha do Elif-Lam-Mim, a prigodnu dovu je proučio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović.