Četrnaesta redovna sjednica Muftijstva banjalučkog

Datum objave: 25 Aug 2021
Vijesti

Četrnaesta redovna sjednica Muftijstva banjalučkog, pod predsjedavanjem muftije banjalučkog Nusret-ef. Abdibegovića, održana je u Banjoj Luci dana 25. augusta 2021. godine. Sjednici su, osim muftije, prisustvovali rukovodioci Službi Muftijstva banjalučkog.

Na sjednici su, između ostaloga, realizacija zaključaka sa prošle sjednice, razmatrane su aktivnosti muftije i Muftijstva u periodu između dvije sjednice, kao i pitanja od značaja i važnosti za funkcionisanje Muftijstva.

U okviru obilježavanja 160 godina od rođenja reisa Ibrahim-ef. Maglajlića, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je formirao Organizacioni odbor, te su započete aktivnosti na organiziranju jednodnevnog simpozijuma i izložbe. Simpozij bi trebao rasvijetliti biografski prikaz života i ličnosti reisa Maglajlića, njegovo djelovanje kao reisa u periodu od 1930. -1936. godine, rasvijetliti političke prilike u njegovo vrijeme, vjersko-prosvjetne djelatnosti, kao i predstaviti javnosti rad banjalučkih medresa sa posebnim osvrtom na medresu Maglajlića. Muftijstvo banjalučko je usvojilo informaciju o dosadašnjem toku kao i planiranim aktivnostima za realizaciju ovog projekta.

Razmatrajući aktivnosti na dodjeli plakete „Muftija Ibrahim-ef. Halilović“ za 2021. godinu, usvojen je prijedlog da se ovogodišnja plaketa dodijeli Mesudu Mulaomeroviću za nesebičan doprinos unaprijeđenju kulture, očuvanju bošnjačke tradicije, podrške povratku i afirmaciji grada Banja Luke u njegovoj multikulturalnosti.

U gradu Banja Luka su obnovljene džamije, obnova džamije Arnaudija je u završnoj fazi, ali o tekiji se ne govori iako je poznato da je tekija bila u gradu i da se određena ulica zvala tekijska kao sto se određena ulica zvala ulica medrese. Razmotrena je ideja za pokretanje inicijative za izgradnju tekije na lokalitetu gdje je bila Kubat-agina džamija, u narodu poznata kao Tabačka džamija. S tim u vezi, zaključeno je da se uputi prijedlog Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka za pokretanje aktivnosti da se na pomenutom lokalitetu izgradi tekija koja bi se zvala Tabačka tekija.