ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA ZA VJERSKA PITANJA MUFTIJSTVA BANJALUČKOG

Datum objave: 22 Sep 2021
Vijesti

Redovna 17. sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva banjalučkog održana je dana 22. septembra 2021. godine u Banjoj Luci.

Razgovaralo se o realizaciji vjerskih aktivnosti u periodu između dvije sjednice sa posebnim osvrtom na primjene propisanih preporuka Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i nadležnih institucija za donošenje epidemioloških mjera. Iskazana je zahvalnost glavnim imamima, imamima i džematlijama u matičnim džematima kao i džematlijama koji žive u dijaspori na predanom radu u realizaciji aktivnosti uvažavajući sve epidemiološke mjere i preporuke. Istaknuta je važnost nastavka organiziranja vjerskih aktivnosti uvažavajući sve mjere zaštite od pandemije Covid-19.

Na sjednici je, također, razmatrana informacija o početku mektepske i vjeronaučne 2021./2022. godine. Cjelokupna slika upisa polaznika u mektebe i na islamsku vjeronauku u školama je pozitivna. Potrebno je posvetiti dodatnu pažnju određenom broju učenika koji pohađaju islamsku vjeronauku u školama a nisu upisani u mekteb.