Uvodno obraćanje na okruglom stolu povodom 80. godina od potpisivanja Banjalučke rezolucije

Datum objave: 17 Nov 2021
Vijesti

Hafiz Muamer-ef. Okanović

Profesor kiraeta i prvi imam Ferhat-pašine džamije

„Uvodno obraćanje na okruglom stolu povodom 80. godina od potpisivanja Banjalučke rezolucije“

Pripala mi je izuzetna čast i zadovoljstvo što vam, u svojstvu moderatora, mogu poželjeti dobrodošlicu na okrugli sto o temi: Banjalučka rezolucija u kontekstu bosanskohercegovačkih rezolucija, koji organizuju Muftijstvo banjalučko i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, povodom 80 godina od potpisivanja banjalučke rezolucije. Ovo je treći naučni skup o bosanskohercegovačkim/muslimanskim rezolucijama, koji se održava u prostorijama banjalučke medrese „Reis Ibrahim ef. Maglajlić“, a čiji je cilj isticanje jednog civilizacijskog čina slobodoumnih građana i intelektualaca u tada porobljenoj Evropi.

Vođeni mišlju da je čovjek vremenom prožet, a da vrijeme tek po čovjeku ima svoj smisao, uočavamo da su muslimanske/bosanskohercegovačke rezolucije važna prekretnica u društvenom i političkom osvješćivanju širokih slojeva populacije. Sagledavanjem uslova i okolnosti nastajanja rezolucija može se razumjeti značaj, važnost i hrabrost bosanskohercegovačkih muslimana da jasnim stavom ukažu na nasilje, nepravdu, te istaknu potrebu zaštite svih sugrađana čija se imovina pljačkala i otimala, a oni progonjeni, ubijani, odvođeni u logore zbog vjerskog i nacionalnog identiteta.

Podizanjem glasa slobode, u vremenima kada je sloboda svim sredstvima potiskivana, bosanska ulema, koja ima veliki ugled i važnost, pokreće rezolucije o zaštiti prava i života građana, čija je egzistencija dovedena u pitanje. Znameniti i ugledni građani Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Tuzle, Prijedora, rezolucijama odašilju povijesnu poruku o svetosti ljudskog života, te potrebi prekida zločina kojeg su nacističke vlasti sprovodile nad njihovim sugrađanima. 12. Novembra 1941. Godine, u Ferhat-pašinoj džamiji, sedamdeset uglednih Banjalučana potpisuje Rezoluciju banjalučkih Muslimana u kojoj se protive progonu i ubijanju banjalučkih Srba, Židova i Roma, svojih komšija i prijatelja.

Rezoluciju potpisuju gradonačelnik Banjaluke, muftije, imami, advokati, činovnici, ljekari, trgovci, veleposjednici, profesori, penzioneri, zanatlije ističući da nas u ovim teškim vremenima mogu spasiti samo potpuna sloga, jedinstvo i čvrstina naših redova. Osuđujući neprihvatljive metode rada i upravljanja, napominju da se kroz burnu prošlost ni pod najtežim pritiscima nisu služili ovakvim sredstvima, i to ne zato, što to brani islam, nego zato što su vjerovali i vjeruju, da ovakve metode rada dovode do rušenja javnog mira i reda u svakoj državi, što ugrožava njen opstanak.

Bosanskohercegovačke rezolucije su svijetla tačka teške povijesti, a njihovi potpisnici svjesni i savjesni ljudi, koji ni po cijenu vlasite ugroženosti, nisu okrenuli leđa civilizacijskim vrijednostima prihvatanja i poštivanja mozaika multikulturalnosti, a čiji lik i djelo mogu poslužiti kao orijentir generacijama koje će stasavati i stasavaju.