Prvi vakuf za potrebe Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci

Datum objave: 09 Dec 2021
Vijesti

Dana, 09.12.2021. godine u Medresi ''Reis Ibrahim-ef. Maglajlić'' upriličena je svečanost u povodu potpisivanja ugovora o kupovini prostora za potrebe učenika. Vakuf je kupljen uz finansijsku podršku vakifa putem Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Ugovor su potpisali u ime kupca, direktor Medrese, Muris-ef. Spahić i prodavac, Ismailji Redžep. Obilježavanju ovog za Medresu značajnog događaja prisustvovali su i Muftija banajulučki, mr. Nusret-ef. Abdibegović, rukovodilac Službe za administrativno-pravne i ekonomsko-finansijske poslove Muftijstva banjalučkog Nermin Mujkanović, te sekretar Medrese, mr. Maida Blitović.

Tim povodom direktor Spahić je rekao: ''Iskazujem veliko zadovoljstvo i radost, što potpisom ugovora o kupovini prvog vakufa Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banja Luci ostvarujemo napredak Medrese. Kupovinom ove nekretnine, osnažujemo njene temelje i razvijamo je u pravcu stabilne, sigurne i uspješne obrazovne ustanove Islamske zajednice. Učenicima obezbjeđujemo adekvatan prostor za napredak i uspjeh u odgojno-obrazovnom procesu.

To za nas predstavlja sredstvo za napredak u ekonomskom i društvenom pogledu i ujedno čuva tradiciju naših prethodnika i odlučnost naših savremenika, da ulaganjem u odgoj i obrazovanje ulažemo u sigurniju budućnost. Dugujemo veliku zahvalnost reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazoviću na odlučnoj podršci razvoju Medrese. Muftijstvu banjalučkom na čelu sa muftijom Nusret-ef. Abdibegovićem na strateškom i vizionarskom promišljanju razvoja banjalučke Medrese, također i vakifima ovog projekta koji su na ovaj način pomogli oazu duhovnosti u ovom bosansko-hercegovačkom gradu.''

Kupovinom ovog objekta olakšat će se funkcionisanje i djelovanje Medrese, te osnažiti Islamska zajednica u Banjoj Luci.