U Banjoj Luci promoviran Zbornik radova „Muslimanska porodica – prava i dužnosti“

Datum objave: 13 Nov 2017
Vijesti

U organizaciji Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH i Muftijstva banjalučkog u Banjoj Luci je u Ferhadiji džamiji u srijedu, 08. novembra upriličena promocija Zbornika radova„Muslimanska porodica – prava i dužnosti“. Na promociji Zbornika, stručnog priručnika za imame, muallime i koordinatorice za brak, porodicu i ženski aktivizam, promovirane su teme brak i porodica s ciljem isticanja značaja šerijatskog braka, bračnih i porodičnih vrijednosti te istaknute pozitivne prakse u radu sa ženskim džematom u protekom periodu.

Promotorice Zbornika bile su dr. Safija Malkić, prof. Adna Zulić i muallima Elvedina Plasto. Dr. Malkić je ispred Odjela za brak i porodicu govorila o značaju tema koju Zbornik tretira i važnosti reafirmiranja institucije šerijatskog braka u vremenu krize braka, izazova i problema pred kojim se nalaze mladi. Prof. Adna Zulić, koordinatorica MIZ Sarajevo napravila je osvrt na sadržaj tema koje su u Zborniku tretirali eminentni profesori, pedagozi i psiholozi i podsjetila na značaj žene, odnosno, majke u današnje vrijeme, a muallima Elvedina Plasto, koordinatorica MIZ Kakanj o aktivnostima i projektima koji se na području MIZ Kakanj realiziraju proteklih desetak godina i koji mogu biti podstrek i primjer za šire i obuhvatnije organiziranje ženske populacije na području Muftijstva banjalučkog.

Na kraju promocije prisutnim džematlijama i džematlijkama u svojstvu domaćina obratio se dr. Osman-ef. Kozlić, muftija banjalučki, koji je izrazio zadovoljstvo što se promocija Zbornika dešava u Ferhat-pašinoj džamiji, naglasio važnost uloge žene kroz izreku Imama Ebu Hanife i žene muslimanke u radu Islamske zajednice, odnosno Muftijstva banjalučkog. Promocija je počela ašeretom a završena dovom koje je proučio imam Ferhat-pašine džamije hfz. Muamer Okanović.

Za uspješnu organizaciju promocije i prisustvo džematlijki iz drugih medžlisa zaslužne su koordinatorice za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva banjalučkog na čelu sa Maidom Blitović, koordinatoricom za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva banjalučkog koja je imala i ulogu moderatorice ove promocije.

www.islamskazajednica.ba