Prva teravija-namaz u Mehdi-begovoj džamiji

Datum objave: 13 Jun 2018
Vijesti

U ponedjeljak, 11. juna, 2018. godne, klanjanjem prvog teravih-namaza uz prisustvo velikog broja vjernika, obilježeno je proklanjanje Mehdi-begove džamije u naselju Hiseta, 25 godina nakon njenog rušenja. Učenjem ezana i odlomaka iz Kur'ana Časnog, posebnim pijetetskim ruhom ukrašena je ramazanska večer u ovoj banjalučkoj džamiji, čije džematlije još od davne 1993. godine s čežnjom iščekivaše dan kada će u njoj namaz obaviti i svoja srca razgaliti.

Radost i sreću zbog ovog veoma važnog događaja za muslimane Banjaluke, nisu skrivali posjetioci, čiji su uzdasi i tekbiri dodatno uljepšali ibadetsku atmosferu, a mnogi su emocije i kroz suze radosnice iskazali, prisjećajući se lijepih trenutaka koje su u Mehdi-begovoj džamiji prije njenog rušenja proživjeli. Ovu večer dodatno su svojim prisustvom uljepšali Muftija banjalučki, dr. Osman ef. Kozlić, imam Mehdi-begove džamije, Jasmin ef. Poturović, imam Ferhat-pašine džamije, hfz. Muamer ef. Okanović, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Banjaluka, Kasim Mujčić, te mutevelija Mehdi-begove džamije, Eniz Džonlić.

Svojim obraćanjem nakon klanjanja teravih-namaza, vidno podijelivši radost sa vjernicima, Muftija banjalučki, dr. Osman ef. Kozlić, čestitao je džematlijama, na čelu sa imamom i mutevelijom, na revnosnom radu na obnavljanju ove džamije i zalaganju da islam na ovim prostorima opstane, i naglasio da su muslimani ovih krajeva ključni faktor za očuvanje islamske kulture i tradicije, te da je jedinstvo i djelovanje u pozitivnom smjeru neophodna okosnica za uspjeh.

Također je istakao da u ovim posljednjim danima mjeseca ramazana vjernici trebaju iskazivati poseban vid pažnje i saosjećanja, naglasivši, shodno izreci Allahovog poslanika, da su najbolji ljudi oni koji se najviše kaju i prema drugima na najljepši način postupaju. Učenjem fatihe, prisjetili smo se prvog mutevelije Mehdi-begove džamije, rahmetli Faruka Smajlagića, čiji je doprinos bio od krucijalne važnosti za rekonstrukciu i obnovu ove džamije, kao i prijeratnog imama, šehida Zahid ef. Makića, koji je mučki ubijen ratne 1993. godine. Ljepota ove večeri je bila potpuna kada se nekoliko donatora obavezalo da će zajedno sa imamom, Jasmin ef. Poturovićem i mutevelijom, Eniz Džonlićem, uložiti sav trud kako bi Mehdi-begova džamija zablistala u punom sjaju.