Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić: Ako tražimo oprost, moramo priznati greške

Datum objave: 16 Jun 2018
Vijesti

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić je istakao da je Ramazanski bajram radost za muslimane koja se treba podijeliti, te ako se ne podijeli - to nije radost. "Ramazan je prije svega borba čovjeka sa samim sobom, sve religijske tradicije imaju post, tako i muslimani imaju mjesec ramazana koji je značajan po mnogo čemu, a najznačajniji je zbog toga što je u njemu počelo objavljivanje Kurana, svete knjige muslimana", kaže Kozlić u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Danas muslimani obilježavaju Ramazanski bajram, šta simbolizuje ovaj praznik i po čemu je značajan za vjernike?

KOZLIĆ: Po tradiciji ovaj mjesec je značajan upravo zbog toga što je Bog dragi u njemu spustio objavu, te se u njemu muslimani posebno posvećuju Kuranu, klanjajući u džamijama. Pored toga, ramazan i post imaju i drugu dimenziju, a to su zajednički iftari, večere, seburi i doručkovi. Vjernici u BiH prije sve Bajram proslavljaju unutar porodice u kući, što je i najljepši doživljaj. Najljepši je osjećaj kad svoje dijete učite da zna šta je post, šta je iftar, da zna šta je milostinja, milosrđe. Tokom posta ljudi saosjećaju sa onima koji su gladni i u njima se javljaju osjećaji humanosti i dobročinstva. Sa druge strane, post je izuzetno zdrav i ima mnogo korisnih aspekata.

NN: Bajram je posebno značajan za djecu. Zbog čega?

KOZLIĆ: Ako želimo da sačuvamo svoju vjeru, kulturu, identitet, kad kažemo "mi" mislim na sve. Mi muslimani svoju djecu treba da učimo šta je muslimanski post, a pravoslavni šta je pravoslavni. Bajram je posebno radostan za djecu... Nekada su se djeci krojila posebna odijela, muški su se pripremali i išli na bajram-namaz, na jutarnju molitvu. Djeca taj dan dobiju dar - novac ili im se kupi poklon, tako da je za njih to posebno.

NN: Koliko je bitno zajedničko okupljanje na molitvi i zajedničko manifestovanje vjere?

KOZLIĆ: Ono jeste bitno, muslimanima je propisano da određene molitve obavljaju zajedno, jedna od njih je i ramazanska u ramazanskim noćima, iako je ona dobrovoljna i nije obavezna. Ali muslimani zbog toga što je to poseban mjesec tome posvećuju posebnu pažnju, zato što vjeruju da je Bog dragi, kako stoji u našoj tradiciji, dobra djela dvostruko više nagrađuje u odnosu na druge mjesece. Važno je istaći da je najbitniji osjećaj vjere.

NN: Svjedoci smo da se vjerski praznici proslavljaju po kafanama. Koliko je to ispravan način obilježavanja vjerskih praznika i kako to promijeniti?

KOZLIĆ: Nažalost, ne može se djelovati drugačije osim savjetom. Naša Islamska zajednica iz Sarajeva je poslala poruku da se ne dozvoli zloupotreba, da se ne može Bajram slaviti na nekim neprimjerenim mjestima i da je to faktički skrnavljenje. On se slavi u krugu porodice, uz lijepe običaje i ako izlazi iz tih okvira - gubi se sadržaj.

NN: Koliko se obnovom banjalučke Ferhadije obnovio vjerski život u Banjaluci i dokle je stigla obnova Arnaudije?

KOZLIĆ: Vjerski život se njom obnovio, a biće značajna i obnova Arnaudije. Obnovom Ferhadije ništa više nije isto i te godine kada se ona svečano otvorila nama muslimanima je pao kamen sa srca. Vidjeli smo da je Banjalučanima drago što se ona vratila u grad na Vrbasu, jer Banjaluka bez nje nije taj grad. Isto očekujemo i s Arnaudijom, jer to su objekti od posebnog značaja. Sve vjerske objekte od posebnog značaja treba obnoviti, nebitno koje religije, te da se time zaokruži jedan proces. Što se tiče Arnaudije, potpisan je protokol sa Direkcijom vakufa Turske i zaokružena je finansijska konstrukcija. Obnova traje tri godine, godina je već prošla i imamo još dvije.

NN: Koju bajramsku poruku želite da uputite vjernicima?

KOZLIĆ: Tokom mjeseca u kojem se intenzivno posti, čovjek se suzdržava od jela i pića, te intenzivno moli Boga dragog i traži da mu oprosti. Moja poruka je jedan kuranski ajet, kojim se kaže, kojim Bog dragi kaže: "Držite se praštanja". Ako od Boga dragog tražimo oprost, moramo biti svjesni da Bog dragi neće oprostiti ako mi ne iskažemo spremnost da priznamo svoje greške i ne zatražimo oprost i na individualnom i kolektivnom planu. Svim muslimanima sa područja Muftijstva banjalučkog želim čestitati "Bajram Šerif Mubarek Olsun", da mi budete živi i zdravi.

www.nezavisne.com