Održana deseta redovna sjednica Savjeta Muftijstva banjalučkog za vjerska pitanja

Datum objave: 14 Sep 2018
Vijesti

Deseta redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva banjalučkog održana je u četvrtak, 13. septembra 2018. godine u Banja Luci.

Sjednicom je predsjedavao muftija banjalučki dr. Osman-ef. Kozlić, a prisustvovali su rukovodioci službi Muftijstva, glavni imami i direktori ustanova Islamske zajednice na području Muftijstva banjalučkog.

Razmatrana je informacija o provedenoj akciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Kurban 2018. Također, razmatrana je i informacija o podjeli kurbanskog mesa povratnicima na području banjalučkog muftiluka. Realizacija ove aktivnosti je ocijenjena kao veoma uspješna uz prijedloge članova Savjeta za dodatno poboljšanje prilikom provođenja akcije naredne godine.

Članovi Savjeta su razmatrali i informaciju o aktivnostima oko organizacije hadža u 2018. godini na području Muftijstva banjalučkog.

Zaključeno je da su ove akcije realizovane veoma uspješno, te je iskazana zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos i učestvovali u njihovoj realizaciji.

Razmatran je plan i program mektebske i vjeronaučne 2018./2019. godine. Naglašen je veliki pomak u izvođenju nastave islamske vjeronauke u školama jer je do ove školske godine predmet Islamska vjeronauka bio zastupljen samo u osnovnim školama, a od školske 2018./2019. godine je uveden i u srednje škole.

Također, članovi Savjeta su razgovarali i o pripremama za izradu Plana rada Muftijstva banjalučkog i njegovih organizacionih jedinica za 2019. godinu.