Visoko za Banja Luku: Održan bajramski koncert u Banskom dvoru

Datum objave: 09 May 2022
Aktuelnosti

U Banskom dvoru u Banja Luci večeras je u organizaciji Muftijstva banjalučkog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka, održan koncert pod nazivom "Visoko - Banja Luci" povodom obilježavanja ramaznaskog bajrama.

U programu su učestvovali MIZ Visoko, MIZ Gračanica, Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Visoko”, Memnun Muzaferija, Saudin Šahinović i Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” Gradsko društvo Visoko.

Uz brojne Banjalučane koncertu su prisustvovali muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, glavni imami medžlisa Visoko, Gračanica, Banja Luka i Jajce Midhat-ef. Čakalović, Senahid-ef. Uzunović, hafiz Muamer-ef. Okanović i Zehrudin-ef. Hadžić, gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, imami, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese Dževdet Šošić, direktor Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" Muris Spahić, profesori ove škole, imami i drugi gosti.

U prvom dijelu programa prisutnima se obratio gradonačelnik Visokog Mirza Ganić koji je kazao kako se večerašnjim programom šalje nekoliko značajnih poruka

- S ovog mjesta šaljemo poruku koja je svima nama važna; da radimo i gradimo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Šaljemo i poruku o tome da jedni s drugima možemo mnogo uraditi, a jedni bez drugih ne možemo nista. Ovaj koncert je također poruka mira sloge i zajedništva - poručio je Ganić.

Gostima se obratio i muftija banjalučki, mr. Nusret-ef. Abdibegović.

- Vaš dolazak i koncert doživljavamo kao bratski i prijateljski gest i podršku. Hvala vam na tome. Ovaj gest je donio radost Bošnjacima ovog grada i potvrdio da nismo sami i ostavljeni. Prenesite selame našoj braći u Srednjoj Bosni i poručite da nas posjećuju dok imaju koga. Kažite im da političko rivalstvo i antagonizam ne trebaju prenositi na nas, mi nismo kadri nositi to. Svako ko nam dođe, dobro nam došao; a ko nam ne dođe, žalimo što nas je zaboravio i ostavio. Hvala gostima na dolasku i Upravi Banskog dvora na ustupljenom prostoru - rekao je muftija Abdibegović 

Na kraju programa razmijenjeni su prigodni pokloni, pa je predsjednik MIZ Banja Luka Ismir Husedžinović uručio poklon gradonačelniku Ganiću, a predsjednik KUD "Visoko" Nihad Dervišević je uručio poklon muftiji Abdibegović.

(Preporod.info)