Promovisana knjiga 'Bošnjačka emigracija-izazovi i perspektive

Datum objave: 22 Jun 2022
Aktuelnosti

U srijedu 22. juna 2022. godine u okviru manifestacije „Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“, održana je promocija knjige „Bošnjačka emigracija-izazovi i perspektive“ autora mr. Admira Lisice.

Nakon uvodnih riječi moderatora hfz. Muamer-ef. Okanovića, prisutnima se obratio mr. Admir-ef. Blitović. U svom izlaganju mr. Blitović je govorio o tehničkim aspektima knjige, te je između ostalog rekao:“ Knjiga sadrži 127 stranica, i premda nije obimom velika, ona je zbog tretiranih pitanja ogromna, jer govori o Bošnjacima koji su „razasuti“ po Australiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Norveškoj, Kanadi i Danskoj.

Potom se prisutnima obratio mr. Nusret-ef. Abdibegović, muftija banjalučki, koji je kazao:“ Postoje tri izazova sa kojima se susreće dijaspora: izolacija, asimilacija i integracija. Izolacija podrazumijeva život u getu, asimilacija podrazumijeva isušivanje vlastite kulture i odbacivanje tradicije, dok je integracija najvažnija za Bošnjake jer predstavlja usvajanje savremenih tokova, ali i očuvanje identiteta.“

„Dijaspora predstavlja najboljeg ambasadora naših interesa, nije sramota imati dijasporu, ali je sramota ne voditi računa o njoj. Mi imamo kongres dijaspore, ali nema kongresa banjalučke dijaspore, te bih volio da  se to dogodi u narednom periodu.“- zaključio je muftija Abdibegović u svom izlaganju.

Potom se prisutnima obratio i autor knjige mr. Admir Lisica koji je rekao:“ Knjiga je objavljena 2020. godine, te je dosad prevedena na mnogobrojne svjetske jezike i može se pronaći u mnogim bibliotekama. Ona je nakon analize stručnjaka okarakterisana kao historijsko-sociološko djelo. U ovoj knjizi tretiram pitanje organizacije Bošnjaka u dijaspori, te vraćam fokus na one ljude koji su značili i još puno znače za našu državu. Ovo govorim iz razloga što je malo poznata činjenica da su ljudi iz dijaspore, bošnjačke emigracije uticali na reafirmiranje nacionalnog imena Bošnjak.“

„Kao i šezdesetih godina prošlog stoljeća, tako i danas imamo uticajne ljude u dijaspori, koji doprinose položaju Bošnjaka i naše domovine u svijetu, poput: Adise Hadžihalilović, Adisa Ahmetovića, Jasmina Hostert, baronese Helić i dr.“- zaključio je autor ove knjige.