Održan bajramski koncert u Banjoj Luci

Datum objave: 15 Jul 2022
Aktuelnosti

U petak 15. jula 2022. godine održan je bajramski koncert u Banskom dvoru u Banjoj Luci u organizaciji Muftijstva banjalučkog i Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, a u saradnji sa BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH.

Na samom početku prisutnima se obratio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji je nakon čestitanja Bajrama kazao sljedeće:“ U Banja Luci se uvijek za Bajram radovalo, veselilo i sevdisalo. Zato je bilo pregršt razloga i bezbroj prilika. U tom kontekstu bi se moglo kazati da je Banja Luka najopjevaniji bosansko-hercegovački grad. 

Nažalost, Banja Luka je u proteklom periodu bila uplakana i još uvijek je tužna, djeluje pusto bez svojih sinova i kćeri, koji su poput dragulja, rasuti po cijelom svijetu. Ovaj koncert smo organizirali za njih i za vas, zbog njih i zbog vas, poštovani Banjalučani i Banjalučanke da ne budete tužni i uplakani na dan Bajrama. Hvala vam na dolasku.

U vaše ime bih se zahvalio BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH, predsjedniku Ćazimu Suljeviću i svim učesnicima, djevojkama i mladićima, na spremnosti da nam upriliče ovaj koncert i ugodno bajramsko druženje.

Zahvaljujem se upravi grada Banja Luke i uposlenicima Banskog dvora na korektnoj saradnji i podršci koju nam rado pružaju.

Drago mi je da su večeras sa nama dragi gosti, između ostalih prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, predsjednik tarikatskog centra, kao i prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“ Bosne i Hercegovine.

Pjesnik je spjevao „Nek se pjeva Bajram je“, hvala vam i ugodan program vam želim.“

Nakon muftijinih riječi u izvedbi BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH izveden je bogat muzički sadržaj. Izvedene su mnogobrojne sevdalinke kao i nadahnute recitacije koje su izmamile aplauze prisutnih, te je na kraju programa ansambl pjesama i igara BZK “Preporod” Brčko distrikt BiH, u koreografiji Enise Vejseli izveo poznate „Banjalučke igre“.