OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE ZLOČINA NAD MRKONJIĆANIMA U OBORCIMA, DONJI VAKUF

Datum objave: 17 Sep 2022
Aktuelnosti

Danas je u Oborcima upriličen program u znak sjećanja na zločin počinjen nad Mrkonjićanima.

Uprkos lošim vremenskim uslovima, obilježavanju 27. godišnjice od zločina, prisustvovao je veliki broj vjernika. Oni su svojim današnjim prisustvom na mezarju odali počast plemenitim šehidima.

Na početku programa, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Mrkonjić Grad,  mr. Mufid ef. Huskić, koji je uz riječi dobrodošlice, zahvalio se prisutnima vjernicima na dolasku, a posebno porodicama šehida.  Današnjem obilježavanju prisustvovao je i muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji je nakon proučenog Jasin-i-šerifa održao nadahnuto predavanje, u kojem je između ostalog rekao da su ljudske duše te koje ne umiru i koje nas dozivaju sebi da ih posjetimo. 

Muftija je sa ovoga mjesta također pozvao na mir, suživot i ljubav među ljudima, naglasivši da je to za buduće generacije koje će doći. 

Jasin-i-šerif su proučili imami MIZ Mrkonjić Grad i imami MIZ Donji Vakuf, dok je dovu na kraju programa proučio muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović.

 

Nakon ikindije namaza, u Hamidija džamiji u Mrkonjić Gradu, imami MIZ Mrkonjić Grad su poručili mevlud i kelime-i-tevhid pred duše svih šehida Mrkonjić Grada koji su dali svoje živote u odbrani svoje domovine Bosne i Hercegovine.