Iščekujući ramazan

Datum objave: 17 Mar 2023
Aktuelnosti

Piše: Nusret-ef. Abdibegović, muftija banjalučki

U četvrtak nastupa vrijeme posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana. Ramazan je jedan od najodabranijih mjeseci u godini. Allah nam je propisao, stavio u zadaću, da njegove dane, od zore do zalaska sunca, provedemo u apstinenciji od jela, pića i tjelesnog zadovoljstva, a poslanik Muhammed, a.s., je preporučio i podučio nas kako da njegovo vrijeme provedemo u različitim i intenzivnim vrstama dobrovoljnih ibadeta. To je zato jer se u ramazanu otvara kupola sveprisutne Božije milosti.

U središtu kupole su riječi Objave, kojima se Allah oglašava čovjeku jer ga te riječi vode znanju, spoznaji i istinskoj vjeri. U njima je orijentir i putokaz za čovjekov hod kroz vrijeme i prostor.

Ramazanski ibadeti: post, namaz, učenje Kur'ana, mukabela, itikaf, zekat, sadekatul-fitr i drugi su pokazatelji čovjekove pokornosti Bogu i njegove potrebe za uspravljenjem i uspostavljanjem vertikalne, duhovne komunikacije.

Sa svojim izazovima, život je poteškoća i dovodi čovjeka do padova (griješenja), spušta ga u nizine (zablude), pokazujući tako ljudsku slabost i nemoć. Ibadeti općenito, a ramazanski ibadeti posebno, podižu, uzdižu, daju nadu i smještaju čovjeka u sjenu Božije milosti. Ramazan se upravo prepoznaje po odabranom Božijem rahmetu, magfiretu i itku minennari.

Da bi ostao u nizinama, čovjek ne treba ulagati ni truda ni napora, zato je potrebna samo nemarnost - gaflet. Potrebno je samo da se prepusti trendu vremenskog uživanja i time ostaje u nizinama. Samo uzdizanje i uspinjanje ka Uzvišenom i Svetom zahtijeva: odluku, nijjet, odlučnost, namjeru, žrtvu, odricanje i ulaganje napora. Iz perspektive ovozemnog pogleda ramazanski post je prilika za čovjekovu preinaku, a pogledom iznutra kroz duhovnu komponentu, post oplemenjuje čovjeka, učvršćuje ga, uzdiže i ispunjava, te mu otvara vidike spoznaje i čvrstog ubjeđenja, jekina, vjere u Jednog Boga. Ujedno, post je ibadet koji nas povezuje s pređašnjim i potonjim generacijama, a to je potvrda silsile roba s Gospodarom koja baštini, čuva ezelsku vrijednost čvrstog saveza čovjeka s Bogom.

Postiti se može samo u ime i radi Allaha. Zato je post skrivena vrsta ibadeta, odnosno, najčvršća veza čovjeka s njegovim Gospodarom.

Vrijeme ramazana se ciklično ponavlja, opetuje, zbog pobožnih i iskrenih vjernika, odanih Božijem služenju, koji ga s ushićenjem, spremnošću dočekuju i raduju se izvršavanju posta i ostalih ibadeta u blagoslovljenom vremenu. Dostići visok stepen bogobojaznosti je njihov cilj. Zato Kur'an kaže: "Propisuje vam se post kao i onima prije vas, da biste bili bogobojazni."

Ramazan se ponavlja i zbog ljudi - insana općenito, a insani su po definiciji zaboravna bića, te ih time ramazansko vrijeme podsjeća na njihova Stvoritelja i Gospodara. Pa zar ih Allah u njemu kroz post ne približava Sebi, "post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem", kako prenosi naš Poslanik.

U ramazanu se sve mobiliše, duhovno je sve u zanosu, i vrijeme, i prostor, i stvorenja; zemlja, nebesa, svemir, kosmos, meleki, ljudi, džini, samo pojedinci iz neznanja, oholosti i njima znanih razloga, odbijaju da budu u društvu slavljenja i veličanja Allaha sa svim stvorenjima, jer "Sve u svemiru slavi i veliča Allaha, dž.š.", stoji u Kur'anu.

Milostivi Allahu, molimo Te, blagoslovi nastupajući ramazan i budi nam od pomoći da izvršavajući ibadete u njemu zaslužimo Tvoju milost, oprost i zaštitu od kazne. Amin!

(Preporod.info)