Klanjana dženaza šehidu Ćejvan Dževadu, žrtvi srpskih zločinaca iz 1992. godine

Datum objave: 05 Nov 2023
Aktuelnosti

Nakon džuma-namaza i proučenog Jasini-šerifa od strane učenika medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banja Luci je u petak 03. novembra 2023. godine klanjana je dženaza šehidu Ćejvan Dževadu, koji je nedužno ubijen u mjesecu novembru 1992. godine, a čije su kosti ekshumirane na lokalitetu Duboka.

Rahmetli Dževad su ubili pripadnici  dok je zajedno sa ostalim Bošnjacima Kotor Varoša pokušavao doći do slobodne teritorije u Travniku.

Muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović je inspirativnom hutbom u prepunoj Turudija džamiji, između ostalog, poručio da čitavu teritoriju domovine Bosne i Hercegovine trebamo obuhvatiti i čuvati svojim cijelim bićem i svojom dušom, bez obzira o kojem njenom dijelu je riječ.

Muftija je predvodio dženazu rahmetli Dževadu, te je u kratkom vaz-i-nasihatu kazao da na ovom svijetu ljude prate radosni i tužni trenuci, sretni i nesretni dani, iskreni i lažni prijatelji, dobre i loše komšije.

- Klanjajući danas dženazu Dževadu (Mehmeda) Ćejvanu, rođenom 1969. godine, mi svjedočimo da ovozemaljski prostor dijelimo sa lošim pojedincima i zlim komšijama. To su oni koji su ubili nedužnog Dževada, jer je bio čovjek, Božije stvorenje, musliman, pripadnik Islama, Bošnjak, stanovnik zemlje Bosne. Ništa im se od spomenutog nije svidjelo kod njega, a na sve je naš rahmetlija bio ponosan - kazao je muftija.

Dodao je da se uz takve komšije, koje nekad čine život nepodnošljivim, mogu okriviti i nepravedni zakoni koji takve postupke omogućavaju.

-Silnici se u dosta slučajeva pozivaju na svoju moć, te preuzimanje „pravde“ i „ljudskih sudbina“ u svoje ruke. Naša vjera nas uči da je ovaj svijet prolazan i da je satkan od kušnji i iskušenja - napomenuo je.

Podsjetio je da bi mudri ljudi kazali da kroz životna iskušenja čovjek jača, čvrsne, zrije i bolje sagledava onu, vrjedniju stranu života koja ga vodi ka Allahu, a Koji je Vječan, Jedan je, Moćan je, Utočište, Zaštita i Nada ljudima.

- Ispraćajući rahmetli Dževada na budući, bolji svijet mi vjerujemo da i nas, svaki naš korak kad koračamo, vodi u taj svijet. To je prostranstvo Božije milosti, nade, zaštite i ljubavi. A ko se spomenutom ne raduje i ko spomenuto ne bi želio postići? Bože, molimo Te za milost svim našim umrlim i pomoć nama živima - kazao je muftija Abdibegović na dženazi rahmetli Dževadu Ćejvanu završivši svoje obraćanje ajetom iz Kur’ana:

„A ti, o smirena dušo vrati se svome Gospodaru sretna i zadovoljna i On tobom zadovoljan.“

Nakon muftijinog obraćanja, uz prisustvo velikog broja vjernika, ukop rahmetli Dževada je obavljen na šehidskom dijelu mezarja u Dabovcima, u džematu Vrbanjci.

(Preporod.info)