MIZ Prnjavor: Obilježena mubarek noć Lejletul-miradž, prisustvovao i muftija Smajlović

Datum objave: 07 Feb 2024
Aktuelnosti

Centralno obilježavanje mubarek noći Lejletul-miradž za područje Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor upriličeno je večeras u Gradskoj džamiji u Prnjavoru, a mevludu povodom ove mubarek noći prisustvovao je i muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.

 

Kur'an časni koji je objavljen uputa je na ovom svijetu svakom vjerniku, a prema riječima muftije banjalučkog Ismail-ef. Smajlovića, 23 godine poslanstva Muhammeda a.s. su uz objavu Kur'ana temelj i inspiracija za život svih čestitih ljudi koji hoće da žive časno i dostojanstveno na ovom svijetu.

 

- Allahov Poslanik a.s. u poruci Miradža nam ostavlja čvrsto vjerovanje u Uzvišenog Allaha dž.š. i ako on kaže da je to za ljudski rod najbolje, onda to treba prvo vjerovati, a onda nastojati na najbolji način primijeniti u svome životu. Onaj ko sa slašću vjeruje i to primijeni u životu, osjetit će slast tog čistog uvjerenja. Ali ako nema čvrstog i čistog uvjerenja, odluke nisu po bereketu - kazao je muftija Smajlović.

 

Muftija je podsjetio je da je u tim godinama Poslanik a.s. bio sam protiv grupe imućnih i u to vrijeme uglednih koji su bili protiv misije koju im je donosio Allahov Poslanik a.s.

 

- Tek pojedinci u Mekki u odnosu na ukupnu populaciju bili su uz Poslanika a.s. Muhammed a.s. je svoju poslaničku misiju prenosio na svoje okruženje, u početku pojedince - istakao je muftija Smajlović dodajući da vjernici danas obilježavanjem Lejletul-miradža iskazuju vjerovanje u događaj Miradža i dokazuju da žele usvojiti poruke iz ovog događaja.

 

Muftija je istakao da Svevišnji Gospodar ne opterećuje čovjeka više nego što može podnijeti, te dodao da je dova snaga, a namaz terapija za svakog vjernika.

 

- Namaz je terapija, ali u tom namazu treba biti svjestan da je namaz Miradž vjernika. Budimo svjesni da u namazu stojimo pred svojim Gospodarom, pred Allahom Uzvišenim - kazao je muftija Smajlović.

 

Fikret-ef. Čelenka, glavni imam MIZ Prnjavor, iskazao je zahvalnost u ime prnjavorskog Medžlisa muftiji banjalučkom Ismail-ef. Smajloviću što je ovu mubarek noć odlučio provesti upravo sa vjernicima u Prnjavoru, ali i što je prnjavorski Medžlis među prvim medžlisima koje je banjalučki muftija posjetio nakon stupanja na dužnost muftije ovog muftijstva.

 

U svom vazu, efendija Čelenka podsjetio je vjernike da su Isra i Miradž važan i značajan događaj u životu Božjeg poslanika Muhammeda a.s.

 

- Mi muslimani ne treba samo da gledamo na ovaj događaj kao na istorijski trenutak koji se desio, već treba da se potrudimo da shvatimo, razumijemo i u praksi primijenimo poruke koje nam je sa sobom donio Muhammed a.s. vraćajući se sa Isra i Miradža. Da razmislimo kako se ophodimo prema darovima sa kojima nas je Gospodar Svjetova darivao u ovoj blagoslovljenoj noći, prije svega sa ona tri najznačajnija dara, a to su namaz, posljednji ajeti sure El-bekare i šefa'at - kazao je efendija Čelenka.

 

Glavni imam efendija Čelenka podsjetio je vjernike da je namaz i stub vjere, te dodao da će i ostala čovjekova djela biti ispravna, ako mu bude ispravan namaz. Kazao je da je namaz vjerniku stanica ohrabrenja, ali i korektiv u uspostavi ravnoteže.

 

- Iz Miradža učimo da se namazom odgajamo, ajetima usmjeravamo i šefa'atu Poslanikovom, ako Bog da, nadamo – istakao je efendija Čelenka dodajući da se svaki vjernik treba živjeti sunnet poslanika Muhammeda a.s. kako bi bio od onih za koje će se Poslanik zauzeti na Sudnjem danu.

 

Program povodom ove mubarek noći izveli su imami MIZ Prnjavor, a mevludu su prisustvovale džematlije iz svih prnjavorskih džemata. Naredna mubarek noć, Lejletul-berat, biće obilježena u Ferhat-pašinoj džamiji u džematu Lišnja. 

 

(Adnan Selimović / Preporod.info)