Muamer Zukorlić predstavio program rada u Banjaluci i Zenici

Datum objave: 08 Oct 2019
Vijesti

Kandidat za reisu-l-ulemu Muamer ef. Zukorlić večeras je članovima biračkog tijela sa područja Muftijstva banjalučkog predstavio svoj program kandidature za ovu funkciju.

Prisutne je poselamio muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, koji je zaželio gostima da se osjećaju ugodno, istaknuvši dobro poznato gostoprimstvo banjalučana. Muftija je govorio i o značaju Islamske zajednice i njenih institucija za vjernike, kazavši da su za takav status Zajednice u društvu prije svega zaslužni imami, glavni imami, muftije, koju su je godinama gradili i na različite načine joj doprinosili.

Kandidat za reisu-l-ulemu Muamer ef. Zukorlić je ovom prilikom istakao da je program kojeg predstavlja biračkom tijelu program kontinuiteta i noviteta i da je pitanje slobode i autonomnosti Islamske zajednice (IZ) jedno od najvažnijih pitanja kojima bi prvo posvetio pažnju ukoliko bi bio izabran.

Obraćajući se sabornicima, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa, Zukorlić je pojasnio i zašto je prihvatio kandidaturu za reisu-l-ulemu, naglasivši da IZ-e sada ima autentične kandidate i da se zajednica njegovom kandidaturom jače povezuje sa zajednicama izvan BiH. Činjenica da kandidat dolazi izvan BiH pokazatelj je kapaciteta i zrelosti zajednice, pojasnio je. 

On smatra da bi trebalo izvršiti potpuno odvajanje Islamske zajednice od utjecaja svih političkih organizacija i da sebe vidi kompetentnim da odbrani IZ-e od politike. 

Između ostalog, dodao je i da je potrebno izgraditi jedinstvo i završiti integrativne procese, te uspostaviti sistem organizacije koji će, prije svega, omogućiti pomoć ugroženim džematima.

Naveo je i da će se boriti za decentralizaciju Islamske zajedncie, za bolji status bivših reisu-l-ulema i muftija, te je ukazao i na važnost međunarodnog povezivanja i etabliranja Islamske zajednice.