Mevlud u Hadži Osmanija džamiji Medžlis IZ-e Banja Luka

Datum objave: 02 Dec 2019
Vijesti

u nedjelju, 01. decembra, 2019. godine iza jacije namaza uprličen je mevlud u povodu mjeseca rebiu-l-evvela u Hadži Osmanija džamija, džemat Pobrđe, MIZ Banja Luka.

Pored imama Medžlisa IZ-e Banja Luka, mevludu je prisustvovao i muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović. Mevlud u ovoj džamiji je održan prvi put nakon njene posljeratne obnove.

Na početku mevluda prisutnima se obratio džematski imam Vahdet-ef. Alemić koji se zahvalio svima na dolasku, te iskazao radost da se manifestacija "Poslanstvo radost svjetovima" obilježila i u ovoj banjalučkoj džamiji. Nakon njega prisutnima se obatio i glavni imam MIZ Banja Luka, Adnan-ef. Jusić, koji se zahvalio svojim vrijednim imamima, koji su spremili program za večerašnji mevlud. 

Mevlud su izvodili imami Medžlisa IZ-e Banja Luka, te učili ilahije, a na kraju programa kratki zikr je predvodio hafiz Muamer-ef. Okanović, imam Ferhat-pašine džamije. 

Na kraju programa prisutnima se obratio i muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović koji u svome obraćanju nije krio radost zbog velikog broja džematlija koji su pratili sve mevlude koji su organizovani tokom mjeseca mevluda, mjeseca rebiu-l-evvela. Tokom svoga obraćanja Muftija je podsjetio prisutne da su Behram-efemdija i Osman-efendija dva brata koja su izgradila dvije džamije u gradu Banja Luci i svojom ljubavlju prema islamu i ovome narodu zaogrnuli ovaj grad, te da je u povjesti zabilježeno kako je ovaj dio grada, Pobrđe, krasila sloga i lijep život, te da i danas on ima osjećaj da je ta sva ljepota u ovoj džamiji ovu noć.