Promocija knjige Namaz miradž vjernika

Datum objave: 19 Dec 2019
Vijesti

U srijedu 18. decembra u Gazanferiji džamiji, na seminaru imama banjalučkog muftijstva, promovirana je knjiga Namaz miradž vjernika, autora Mehe Šljive. Reminiscencije i osvrte o knjizi iznijeli su muftija banjalučki Nusret efndija Abdibegović i direktor Instituta za Islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović.

Muftija Abdibegović je istakao da knjiga Namaz miradž vjernika trasira novi put u razumijevanju namaza kao obreda i ibadeta jer je odlikuje inventivan i originalan pristup autora ovoj tematici. „Ovom knjigom autor je skinuo sa sebe breme misijske odgovornosti spram tumačenja islamskog propisa namaza u duhu današnjeg vremena“, naglasio je muftija Abdibegović. Dr. Ferid Dautović je knjigu opisao kao značajan doprinos rasvjetljavanju teme namaza u širokom spektru njenog uticaja u vjerskom, društvenom i etičkom životu muslimana.

Knjiga Namaz miradž vjernika, poslije podne namaza promovirana je u Ferhadiji džamiji. Na radost okupljenih vjernika i vjernica koji su očuvali vjerski život u gradu na Vrbasu u turbulentnim ratnim i postratnim vremenima, o knjizi su govorili spomenuti promotori, a po jedan primjerak knjige je kao poseban poklon džematlijama uručio banjalučki muftija Nusret efendija Abdibegović.

Ovo je bila prva promocija knjige Namaz miradž vjernika, autora Mehe Šljive koju je čitalačkoj javnosti pripremio Izdavaki centar Islamske zajednice El-Kalem.