Zajednička sjednica savjeta Muftijstva banjalučkog

Datum objave: 21 Dec 2019
Vijesti

U subotu, 21. decembra, 2019. godine u prostorijama Muftijstva banjalučkog je održana sjednica Savjeta Muftijstva banjalučkog za administrativne poslove i vjerska pitanja na kojoj su prisutni bili svi glavni imami i predsjednici medžlisa Muftijstva banjalučkog.

Na sjednici je razgovarano o pravnom uređenju i normiranju u radu, te finansijskom poslovanju i finansijskoj disciplini, kao i vjerskom organiziranju i misijskom djelovanju, te analizi društvenog stanja, ambijenta i okolnosti u kojima radi Muftijstvo banjalučko.

Iz domena pravnog uređenja i normiranja razgovarano je o izvještavanju i planiranju, budžetima medžlisa, skupštinama, dekretiranju i ugovorima o radu. Iz domena vjerskog organiziranja i misijskog djelovanja analizirane su aktivnosti u tekućoj godini, kao što su "Banjalučka muradija", takmičenja polaznika islamske vjeronauke i mektebske pouke, manifestacije "Dan džamije i džemata", "Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju", aktivnosti u mjesecu ramazanu, organizacija hadža i kurban bajrama, pomoći mladima i porodicama,redovne i vanredne godišnje sergije, seminari i savjetovanja za imame, muallime, hatibe i vjeroučitelje, obilježavanja mubarek dana i mjeseca mevluda, te aktivnosti na poslovima za otvaranje medrese u Banja Luci.

Na kraju sastanka zaključeno je da se od petka, 27. decembra u svim džamijama na prostoru Muftiluka banjalučkog nakon džume namaza otpočne sa učenjem tundžina salavata.